Vattentraktor, regntunnor och kranmärkning sparar vatten hos Gotlandshem

Gotlandshem vill ta ansvar för tillgången på dricksvatten på flera sätt: vattentunnor som samlar regnvatten, en traktor som kör ut råvatten, kranvatten på kontoret och snålspolande toaletter och blandare i lägenheterna.

 • Gotlandshems vd, Elisabeth Kalkhäll, vid traktorns vattenvagn. Foto: Gotlandshem
 • Traktorn kör ut så kallat råvatten, det vill säga icke renat vatten. Foto: Gotlandshem
 • Vattnet används bland annat till att fylla på bevattningssäckar vid nyplanterade träd. Foto: Gotlandshem
 • "Kanske vårt sötaste fordon" menar Gotlandshem om sin vattentraktor. Foto: Gotlandshem
 • Gotlandshem har installerat ett fyrtiotal regnvattentunnor i bostadsområdena. Foto: Gotlandshem

PROJEKTET I KORTHET

Inblandade bolag

Gotlandshem

Kontakt

www.gotlandshem.se

Tel 0498-20 39 00

Publicerat i augusti 2018

 

 

Vattentraktorn körs runt på sommaren av en heltidsanställd medarbetare.

– Det är ett ekipage med en liten traktor som drar en vagn med råvatten som vi använder för bevattning. Råvatten är vatten som inte är tjänligt som dricksvatten, förklarade marknadschef Arild Kleven när traktorn premiärpresenterades förra sommaren.

Råvattnet används bland annat för att fylla på vattensäckar vid nyplanterade träd.

– Säckarna har en droppfunktion som ger ett jämnt vattenflöde. Ingenting går till spillo, konstaterade han.

Traktorvattnet nyttjas också för att fylla på, göra rent och backspola bostadsbolagets två utomhusbassänger, dit hyresgästerna har fritt tillträde.

Därtill finns ett fyrtiotal vattentunnor som fångar upp regnvatten från stuprören. Tunnvattnet används av hyresgästerna för att bevattna kolonilotter, pallkragar och blomlådor. När det inte regnar kommer vattentraktorn och fyller på med råvatten i stället.

KRANMÄRKT ARBETSPLATS

Nyligen blev Gotlandshem också en kranmärkt arbetsplats. Det innebär att bostadsbolaget väljer kranvatten framför flaskvatten både på arbetsplatsen och vid olika evenemang och möten.

– Vi på Gotlandshem tycker det är väldigt viktigt att vara goda förebilder och hjälpa till att sprida medvetenheten om att det är bättre att välja kranvatten i stället för att köpa vatten på flaska, berättar vd Elisabeth Kalkhäll.

Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten är en liter kranvatten 300 gånger bättre för miljön än en liter flaskvatten – framför allt för att transporterna och flasktillverkningen orsakar både koldioxidutsläpp och avfall. Därtill är flaskvattenslitern minst 250 gånger dyrare. Kranvatten är dessutom närproducerat och direktlevererat till konsumenten, framhåller Svenskt Vatten.

VATTENSPARTIPS TILL HYRESGÄSTERNA

I Gotlandshems hyresgästtidning finns också ett flertal vardagstips för att spara vatten:

 • Använd vattenbesparing som ursäkt till en otvättad bil i sommar. Eller tvätta den på stationer som återanvänder vattnet.
 • Duscha snabbt och stäng av vattnet. När det är dags för tvål och schampo – kan du slå Gunde Svans rekord: från påklädd till färdigduschad på 1 minut och 23 sekunder?
 • Använd diskpropp eller balja när du diskar, så slipper du slösa dricksvatten i onödan som när du diskar under rinnande vatten.
 • Eftersom dricksvatten varken är det smidigaste eller mest klimatsmarta sättet att fylla din pool med kan du köpa vatten och transport med tankbil från Fårösunds vattenverk, om du känner att pool på sommaren är ett måste.
 • Om du har möjlighet, spara regnvatten i tunnor som du kan vattna dina växter med.
 • Stäng av vattenkranen i stället för att låta den rinna i onödan, till exempel när du borstar tänderna. Det sparar massor med vatten!
 • Du får inte vattna med slang eller vattenspridare när det är bevattningsförbud, om du inte tar vattnet från en vattentunna med regnvatten förstås. En anordning som tar vatten från tunna och skjutsar ut i en spridare eller slang hittar du i de flesta bra-att-ha-affärer.
 • Fyll en vattenkanna och låt stå i kylen istället för att spola tills det blir kallt i kranen.

 

Det är SABO – Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag som står bakom allmännyttan.se. SABO är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här?
Hör av dig
!

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag      SABO, Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sabo.se      www.sabo.se